Radu Dermer
![]() |
|
Radu Dermer la eLiteratura
În cadrul proiectului eLiteratura,
lui Radu Dermer i-au apărut trei cărţi. Faceţi click pe butoanele de
mai jos pentru a le cumpăra. Veţi petrece ore minunate de încântare şi
veţi descoperi un suflet foarte cald şi deschis şi un scriitor de mare
valoare.
![]() |
![]() |
![]() |
În căutarea tinereţii
sau Când paralelele se întâlnesc Nuvele şi schiţe Editura eLiteratura ISBN 978-606-8407-84-5 Pagini: 199 Preţul: USA $ 7, plătibili şi în lei |
Călătorie spre punctul de plecare Roman Editura eLiteratura ISBN 978-606-8407-85-2 Pagini: 205 Preţul: USA $ 7, plătibili şi în lei |
Viaţa ca o încercare Nuvele şi schiţe Editura eLiteratura ISBN 978-606-8407-86-9 Pagini: 294 Preţul: USA $ 7, plătibili şi în lei |
![]() |
![]() |
![]() |
Radu Dermer – mai multe informaţii
Radu Dermer s-a născut la Bucureşti, în preajma celui de al doilea război mondial. Tatăl, medic radiolog, cunoscut ca una dintre figurile predominante ale burgheziei bucureştene, îşi va lăsa amprenta asupra întregii evoluţii a tânărului elev de la liceul Spiru Haret şi, mai apoi, student la Facultatea de Medicină.
Ororile regimului comunist îl vor forţa pe doctorul Dermer să ia hotărârea cea mare de a emigra în Israel, cu fratele, Elisha, şi cu fiica lui, Anca-Ariela.
Radu îşi va continua studiile medicale în Franţa, la Lyon, unde se afla mătuşa lui, sora tatălui. Odată studiile terminate, el va emigra la rândul lui în Israel, unde îşi va face specializarea în radiologie. Aşa cum va menţiona într-una dintre cărţile sale, Radu Dermer a urmat toate aceste trasee fără a se gândi la vreo altă posibilitate, atât de mare era influenţa, aproape telepatică a tatălui asupra fiului.
Cariera lui medicală a fost legată în întregime de munca de spital, singura pe care o considera el ca valabilă pentru un medic. A evitat să intre în lumea academică, întrucât, după spusele lui, aceasta l-ar fi împiedicat să-şi urmeze cariera aşa cum o înţelegea el. Părerile lui despre felul în care se practică astăzi medicina nu sunt dintre cele mai favorabile.
Cei doi copii ai săi, fiica – Sharon – şi băiatul – Alex –, nu au urmat cariera lui, lucru la care a contribuit şi el printr-o muncă asiduă de convingere.
Soţia, Irinel, este şi astăzi poate cel mai stabilizator factor în viaţa lui, în sensul cel mai bun al cuvântului: viaţa şi cariera lui Radu Dermer au fost şi sunt o veşnică luptă cu o realitate a cărei actualizare permanentă l-a deranjat întotdeauna. Soţia lui l-a menţinut pe o linie de plutire care l-a împiedicat, de multe ori, să încerce să schimbe cursul vremurilor...
Cariera de scriitor şi-a început-o târziu, la vârsta pensionării, atunci când şi-a dat seama că trecutul este mult mai atrăgător decât prezentul şi mai uşor de descris.
În anul 2011, după apariţia, la Editura Semne, a cărţii sale Răzleţe, publicată sub pseudonimul D. Sebastian, Radu Dermer a fost primit în Uniunea Scriitorilor Israelieni de Limba Română, cu sediul în Tel Aviv.
Trăieşte, cu familia lui, în Israel. Face escapade repetate în Bucureşti, unde continuă să se reîntâlnească cu un trecut pe care nu îl poate uita.
Radu Dermer: referinţe critice
Şerban Alexandru – [Autorul] se
confundă cu personajele sale, dar le adaugă calităţi, defecte şi, în
special, acţiuni inventate de el, pentru a le procura o personalitate
pe care el nu o avea. [...]
În nuvela În căutarea
tinereţii,] totul este real. Încrucişările dintre trecut
şi prezent sunt vizibile, deşi autorul încearcă să le nege. El a
reuşit, însă, să realizeze un lucru foarte important –ca niciunul dintre personajele principale să nu
se simtă lezat, ci, din contră, onorat. [...]
Un scriitor sincer faţă de sine însuşi şi
faţă de anturaj este un lucru foarte rar în ziua de azi.
Liana
Saxone-Horodi –
Se simte în scriitura lui D. Sebastian această nostalgie
obsesivă pentru tinereţea lui, cu locurile, prieteniile şi iubirile
acelor ani.