Acasă la eLiteraturaCe sunt cartea electronică?Cum îţi poţi publica eCartea în cadrul proiectului eLiteraturaLista autorilor publicaţi de eLiteraturaLista cărţilor electronice publicate de eLiteraturaDespre noi - ASB şi ePublishersContactează responsabilii proiectului eLiteratura
Linkuri utile

Nicolae Stan

Scriitorul Nicolae Stan, doctor în filosofie, născut în Crăsani, Județul Ialomița, la 2 ianuarie 1953, este în prezent profesor de filosofie la Școala Centrală din București.

A publicat o carte de proze scurte, trei romane și mai multe culegeri de eseuri filosofice și manuale de filosofie.

A obținut, în anul 2000, Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, și Premiul pentru proză al Concursului Naţional „Alexandru Odobescu“ de la Călăraşi, ambele pentru romanul Apă neagră, o capodoperă a literaturii contemporane. Citește mai mult...

Scriitorul și filosoful Nicolae Stan, o mare personalitate, originar din Județul Ialomița

Nicolae Stan la eLiteratura

În prezent, lui Nicolae Stan i-a apărut în ediţie electronică la eLiteratura romanul Evelyn.
Pentru pagina de prezentare a cărţii, apăsaţi aici. Pentru a cumpăra acest roman, apăsaţi aici. Pentru a citi fragmente din roman, apăsaţi aici. Pentru referinţe critice, apăsaţi aici.
Pentru cumpăra cartea în diverse formate pentru e-reader, mergeţi la elefant.ro: apăsaţi aici.

O altă carte electronică de Nicolae Stan, aflată în fază avansată de pregătire la eLiteratura, este Apă neagră, roman deosebit de apreciat de critică. Reveniţi aici peste câteva zile pentru a putea citi pagina web de prezentare a acestei cărți.


Nicolae Stan – mai multe informații

A absolvit Facultatea de filosofie a Universității din Bucuresti în 1979, iar în 2007 devine doctor în filosofie, cum laude, la aceeași Universitate, cu lucrarea Măștile lui Nietzsche.

Debutul în presă a avut loc în 1981, cu proza Un taifas obișnuit, dedicată lui Marin Preda și prezentată elogios în România literară de Constantin Țoiu.

A debutat editorial cu volumul de proze Boare de Waterloo, Editura Cartea Romînească, 1984, Mircea Ciobanu fiind redactorul cărții.

A colaborat la numeroase reviste literare – România literară, Viața românească, Luceafărul, Familia, Tomis, Art-Panorama, Limba română (Chișinău), SLAST, Sud, Helis etc.

A avut mai multe ințiative culturale de mare importanță (ultima desfășurându-se și astăzi):

Scriitorul Nicolae Stan când era puțin mai tânăr       A îndeplinit următoarele funcții:

  • Profesor de filosofie la Colegiul Național Mihai Viteazul, Slobozia (1980–2008);
  • Consilier-șef al Inspectoratului pentru Cultură din Ialomița (1990–1995);
  • Director al Colegiului Național Mihai Viteazul din Slobozia (1999–2007);
  • Director coordonator al Direcției pentru cultură, culte și patrimoniu cultural a municipiului București (2009–2010).


Iată lista cărților publicate (tipărite pe hârtie
):

A colaborat la următoarele cărți:

Nicolae Stan își prezintă romanele

Nicolae Stan despre ansamblul operei sale

Toate scrierile mele literare au o notă de tragism subtextual, intuit, ascuns ca un sunet grav care de-abia se-aude. Din acest punct de vedere, cred că FAULKNER a fost scriitorul care, în anii tinereții mele, m-a influențat decisiv cu Lumină de august, Zgomotul și furia, Absalom,Absalom...

Dar suprafața textelor mele este ludică, inventivă naratologic, ușoară, specifică „ideologiei” optzeciste. Această conjuncție surprinzătoare între gravitatea destinului și perspectivismul naratologic cu accente umoriste dă nota caracteristică prozei mele.

Nicolae Stan: referințe critice

În volume:

În reviste:

Boare de Waterloo

Așezarea

Apă Neagră

Evelyn

Nietzsche, ermitul vesel

Cumpărați acum Evelyn; citiți-o – și veți crește intelectual!

Vă invităm să citiţi aici pagina de prezentare a cărţii lui Nicolae Stan, Evelyn. Roman mozaicat sau să descărcaţi arhiva cărţii de aici.

Pentru cumpăra cartea în diverse formate pentru e-reader, mergeţi la elefant.ro: apăsaţi aici.