Ce sunt cărţile electronice?
Cărţile electronice sunt fişiere de calculator al căror conţinut echivalează sau este egal cu conţinutul unei cărţi tipărite şi a căror formă se apropie într-o măsură mai mică sau mai mare de forma cărţii tipărite.
Există formate speciale pentru cărţile electronice (fişiere cu extensii precum .PDF, .EPUB, .MOBI şi altele). Există programe speciale care realizează aceste fişiere (cum ar fi Adobe Acrobat Pro). Şi există programe speciale care deschid aceste fişiere şi ţi le pun la dispoziţie pentru a le putea citi (Adobe Reader, Adobe Digital Editions, Kindle şi altele).
Cărţile electronice (eCărţile) se pot citi pe calculator sau pe diferite aparate dedicate, cum ar fi tablete, PDA, iPad (de la Apple), Kindle (de la Amazon), PRS-500 (de la Sony) etc.
O caracteristică a eCărţilor este aceea că ele pot fi copiate în câteva clipe şi pot ajunge la cititorii lor fără ca aceştia să plătească pentru ele. Aceasta prejudiciază autorii, editurile şi în final întreaga industrie a cărţii, întrucât munca încorporată în aceste produse nu se remunerează. Pentru a se lupta împotriva acestui fenomen s-au realizat o serie de legi, reguli şi... programe informatice care să prevină pirateria sau răspândirea ilegală a cărţilor electronice. Programele care protejează cărţile electronice împotriva piratării intră în categoria aplicaţiilor DRM (digital rights management) - de administrare a copyrightului aferent produselor digitale.
Niciun program DRM nu este infailibil şi, de aceea, din păcate, multiplicarea ilegală a eCărţilor nu poate fi stopată complet. Însă aceasta nu face aplicaţiile DRM inutile, pentru că ele totuşi contribuie cel puţin la îngreunarea – dacă nu la eliminarea completă – a pirateriei.
În cadrul proiectului eLiteratura, principala formă de protejare a eCărţilor împotriva pirateriei o reprezintă aplicaţia Secure-eBook de la Novisoft. Cartea electronică se prezintă asemenea unui fişier cu extensia .EXE. Când deschidem fişierul, vedem o formă prescurtată a cărţii, câteva fragmente sau câteva pagini. Introducem o cheie de activare şi atunci se deschide întreaga carte. Cheia se cumpără (sau se poate împrumuta – de la bibliotecă sau între prieteni) şi, odată activată pe un calculator, nu se mai poate folosi şi pe alt calculator. În acest fel, se creează un veritabil exemplar personalizat pentru fiecare cititor în parte (sau, mai degrabă, pentru fiecare calculator în parte). Dacă vrem să mutăm eCartea pe un alt calculator, trebuie ca mai întâi să dezactivăm cheia de pe calculatorul pe care a fost folosită iniţial.
În momentul în care limba română va face parte dintre limbile acceptate de Amazon pentru publicarea cărţilor Kindle pe site-ul lor, vom crea (şi pune pe Amazon) şi versiunile Kindle ale tuturor cărţilor apărute în cadrul proiectului eLiteratura. Sperăm că acest moment nu este prea departe.
Pentru autorii noştri care renunţă la securizarea cărţilor (la DRM), în speranţa că cititorii vor fi suficient de cinstiţi ca să le respecte drepturile asupra cărţilor, putem lărgi gama de formate în care pot apărea cărţile lor.